Fit & Gezond

Welke spieren train je met bankdrukken? De complete gids

/
Welke spieren train je met bankdrukken? De complete gids

Bankdrukken is een van de meest populaire en effectieve oefeningen in de fitnesswereld. Het is een kracht oefening waarbij je een barbell vanuit een liggende positie op een bank omhoog duwt. Maar welke spieren train je met bankdrukken en waarom is het zo’n essentiële oefening in veel trainingsprogramma’s? In dit artikel duiken we dieper in op de spieren die betrokken zijn bij bankdrukken en de voordelen van deze oefening. Anchor 1

Primaire spieren: Borstspieren

Een van de belangrijkste spiergroepen die je traint met bankdrukken zijn de borstspieren, met name de grote borstspier ofwel de pectoralis major. Deze spier is verantwoordelijk voor de horizontale adductoren van de bovenarm, wat betekent dat het je arm naar het midden van je lichaam beweegt. Tijdens het bankdrukken strek je je armen vanuit een gebogen positie naar buiten, waardoor de borstspieren geactiveerd worden om de weerstand te overwinnen en de barbell omhoog te duwen.

Secundaire spieren: Schouders en Triceps

Naast de borstspieren worden ook de schouders en triceps sterk betrokken bij bankdrukken. De deltaspieren, met name de voorste deltaspieren, helpen bij het stabiliseren en bewegen van de schouders tijdens de beweging. Daarnaast worden de triceps brachii, de spieren aan de achterkant van de bovenarm, ook geactiveerd om de ellebogen te strekken en de halterstang omhoog te duwen.

Stabilisatoren: Rugspieren en Core

Hoewel bankdrukken voornamelijk gericht is op de borst, schouders en triceps, spelen ook andere spiergroepen een rol bij het uitvoeren van de oefening. De rugspieren, met name de trapezius en de rhomboïde spieren, werken als stabilisatoren om je lichaam in een stevige positie te houden tijdens het bankdrukken. Daarnaast spant je core, bestaande uit de buikspieren en rugspieren, zich aan om je romp stabiel te houden terwijl je de halterstang omhoog duwt.

Voordelen van bankdrukken

Bankdrukken biedt tal van voordelen, niet alleen voor het opbouwen van spiermassa en kracht, maar ook voor het verbeteren van functionele kracht en algehele lichaamsstabiliteit. Enkele van de belangrijkste voordelen van bankdrukken zijn onder andere:

  • Spieropbouw: Door regelmatig bankdrukken toe te voegen aan je training routine, kun je de spiermassa en kracht van je borst, schouders en triceps vergroten.
  • Functionele kracht: Bankdrukken helpt bij het ontwikkelen van functionele kracht die je in het dagelijks leven kunt gebruiken, zoals het tillen van zware voorwerpen of duwen van objecten.
  • Verbeterde stabiliteit: Door het betrekken van stabilisatoren zoals de rugspieren en core, kan bankdrukken helpen bij het verbeteren van je algehele lichaamsstabiliteit en balans.
  • Calorieverbranding: Omdat bankdrukken een intensieve kracht oefening is, kan het ook helpen bij het verbranden van calorieën en het bevorderen van gewichtsverlies wanneer het wordt opgenomen in een uitgebalanceerd trainingsprogramma.

Kortom, bankdrukken is een veelzijdige oefening die veel spieren traint en tal van voordelen biedt voor zowel beginners als ervaren sporters. Als je meer wilt weten over de spieren die betrokken zijn bij bankdrukken en hoe je deze oefening het beste kunt uitvoeren, bekijk dan de website van Fit Community voor nuttige tips en trainingsadvies.

Leave a Reply
Your email address will not be published. *