Fit & Gezond

Hielspoor

/
Hielspoor

Meer dan 10% van de mensen krijgt er wel eens mee te maken, hielspoor. Vrouwen hebben er over het algemeen meer last van dan mannen en de meeste patiënten zijn tussen de 40 en 60 jaar oud.

Hielspoor symptomen

Wanneer je de volgende symptomen hebt zou je wel eens last kunnen hebben van hielspoor. Je hebt pijn en stijfheid onder de hiel en dit vooral bij lang staan en lopen. De klachten zijn erger ’s ochtends bij het opstaan en worden minder na de eerste stappen. Vaak is hielpijn niet heel strak te lokaliseren, de hele onderkant van de hiel voelt dan wat beurs. Ook kan het voorkomen dat de pijn de ene dag minder of meer is dan de andere of uitstralen over de hele hiel.

Hielspoor oorzaak

Bij hielspoor is er niet altijd één oorzaak aan te wijzen, meestal zijn er meerdere oorzaken. Hierbij kun je denken aan sporten, voetafwijkingen, trauma, overgewicht en leeftijd. Hielspoor is een peesblessure die meestal ontstaat door overbelasting. Door bijvoorbeeld sporten als hardlopen of springen, maar ook door slechte schoenen of voetafwijkingen kan de aanhechting van de peesplaat aan de hiel ontstoken raken.

Hielspoor behandeling

Wanneer je er snel bij bent kunnen de klachten al verholpen worden met zelfhulp. Hierbij kun je denken aan rust houden, rekoefeningen doen, het dragen van goede schoenen en het gebruik van de Strassburg Sock en eventueel inlegzooltjes. Wanneer je na enkele weken of maanden nog steeds klachten hebt is het slim om naar je huisarts te gaan of eventueel meteen naar fysiotherapeut, podoloog of podotherapeut. De fysiotherapeut zal vaak rekoefeningen en krachttraining adviseren. Voor op maat gemaakte steunzolen moet je bij de podoloog zijn.

Het is belangrijk om bij beginnende klachten meteen aan de bel te trekken dan zijn de klachten snel te verhelpen. Blijf er dus niet te lang mee lopen.

Leave a Reply
Your email address will not be published. *