Fit & Gezond

Een tekort aan vitamine A

/
Een tekort aan vitamine A

Om gezond te blijven, zijn vitamines een onmisbaar onderdeel van een gezonde levensstijl. Bepaalde vitamines kennen we allemaal zoals vitamine C, maar de lijst van vitamines is erg lang. Vitamines die niet veel mensen kennen zijn bijvoorbeeld vitamine A en K. Toch zijn ze beide belangrijk voor je lichaam. De kans is groot dat je niet zou weten waar vitamine A precies in zit, wat weer een grotere kans geeft op een tekort. Wat merk je van een vitamine A tekort?

Wat is een vitamine A tekort?

Vitamine A kan in verschillende vormen komen. Het zit veel in dierlijke producten zoals lever, maar je lichaam maakt het ook zelf aan uit carotenoïden uit plantaardige producten zoals wortel. Als je een vitamine A tekort hebt, is de kans groot dat dit door je levensstijl komt.

Je krijgt niet zomaar een vitamine A tekort. Wanneer jij gezond en gevarieerd eet, zou je aan de dagelijkse hoeveelheid vitamine A moeten komen. Als je enkele symptomen ervaart die bij een vitamine A tekort passen, is het altijd aan te raden om een controle bij de huisarts te laten doen.

Symptomen van een vitamine A tekort

De symptomen van een tekort zijn redelijk makkelijk te herkennen, maar kunnen ook vaak samenhangen met iets anders. Daarom kan het zijn dat er niet direct aan een vitamine A tekort gedacht wordt. Wanneer je een van de symptomen opmerkt, is het verstandig om naar de huisarts te gaan.

Het bekendste symptomen zijn een verslechterd zicht en een doffe huid. Het kan dan ook een rol spelen bij het ontstaan van acne. Wanneer er langdurig een tekort aan vitamine A is, kan dit ook leiden tot dof haar, nachtblindheid of in het ergste geval totale blindheid.

Waar zit vitamine A in?

Vitamine A is veel te vinden in groente en fruit. Zo zit het bijvoorbeeld in sinaasappels, mango’s, bananen, mandarijnen en kaki fruit. Maar ook in groente komt het genoeg voor, namelijk in spinazie, broccoli, paprika, wortels en bloemkool.

Naast groente en fruit vind je het ook terug in zuivel en vetten. Zolang je dus gezond en gevarieerd eet, zal een vitamine A tekort niet snel voorkomen. Door een gezonde levensstijl voorkom je een tekort onbewust al. Wanneer dit niet het geval is, kun je altijd kiezen om een supplement toe te voegen. Let hiermee wel op want voor kinderen en zwangere vrouwen kan een teveel aan vitamine A schadelijk zijn.

Tip: Davitamon

Leave a Reply
Your email address will not be published. *