Fit & Gezond

Homeostase

/

Homeostase is het vermogen van het lichaam om de gezondheid te bewaken door constant het inwendige of interne milieu te herstellen en in evenwicht te houden, ook wanneer de omstandigheden veranderen. Hiervoor maakt het lichaam gebruik van vele regelmechanismen waarbij ook de organen betrokken zijn. Om homeostase beter te kunnen te begrijpen zullen we je in deze blog eerst uitleggen wat je interne milieu inhoudt en wanneer je in homeostase bent. Ook lichten we nog toe hoe belangrijk homeostase is voor je gezondheid en wat je kunt doen om je homeostase in balans te houden.

Het interne milieu in ons lichaam
Het inwendige of interne milieu in ons lichaam bestaat uit het weefselvocht dat zich tussen de cellen en de haarvaten bevindt. Het interne milieu zorgt voor het verversen van de cellen. Er is als het ware sprake van een kringloop waarbij het bloed zuurstof en voedingsstoffen via het interne milieu naar de cellen brengt. De cellen geven vervolgens afvalstoffen af aan het interne milieu welke het weer afgeeft aan het bloed. Het bloed moet de afvalstoffen kwijt en geeft dit af aan de organen zoals de darmen, de nieren en de longen. De organen nemen het afval op en zorgen ervoor dat de stoffen het lichaam weer verlaten door deze bijvoorbeeld uit te ademen of door middel van de ontlasting. Vervolgens wordt door de organen het bloed weer voorzien van zuurstof en voedingsstoffen welke het vervolgens weer afgeeft aan het interne milieu en zo gaat de cirkel rond.

Homeostase in het lichaam

Het hiervoor beschreven zelfhelende proces wordt homeostase genoemd, het is het op peil houden van de voedingsstoffen en afvalstoffen in de cellen via het interne milieu. Wanneer de kringloop door verandering van omstandigheden verstoord wordt en uit evenwicht raakt, passen de overige elementen zich aan om het evenwicht weer stabiel te krijgen.

Een goed voorbeeld is sporten. De inspanning vraagt veel energie van het lichaam, waardoor er minder zuurstof en voedingsstoffen overblijven voor de cellen en organen in het interne milieu. Dit maakt het lichaam moe en kan ervoor zorgen dat je gaat zweten. De homeostase zorgt er vervolgens voor dat het hart sneller gaat kloppen om meer zuurstof te krijgen en door te gaan zweten zorgt het lichaam ervoor dat afvalstoffen worden afgedreven en de lichaamstemperatuur wordt gereguleerd. Hierdoor ontstaat uiteindelijk weer evenwicht en balans in het lichaam en kan er voldoende energie worden afgegeven aan de cellen en organen.

Verstoorde homeostase

Homeostase is noodzakelijk wanneer je gezond wilt blijven. Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op je homeostase en die deze ook kunnen verstoren. Dit zijn onder andere voeding, temperatuur, beweging, medicatie, stress en giftige stoffen. Door bijvoorbeeld lange tijd een voedingspatroon te volgen dat niet bij je past, langdurige stress, ziekte of vervuilde lucht kan je homeostase verstoord worden en uit balans raken. Als gevolg hiervan kunnen diverse vele uiteenlopende klachten ontstaan.

Wanneer je homeostase verstoord is, is dit het teken dat je iets moet veranderen om je lichaam weer terug in balans te krijgen. Dit is belangrijk zodat het zichzelf kan beschermen tegen de verschillende invloeden van buitenaf en de interne processen en organen weer optimaal kunnen functioneren. Daarbij is een gezonde leefstijl van groot belang. Voed je lichaam met de juiste voeding, beweeg voldoende, zorg voor een goede nachtrust en ontspanning waardoor je in balans raakt en de interne processen en organen optimaal kunnen functioneren.

Het bericht Homeostase verscheen eerst op Perfect Health.

Bron