Fit & Gezond

Een gezonde lever

/

De lever is één van de meest belangrijke organen in het lichaam en is gelegen in de rechterzijde van de buik onder het middenrif. De drie belangrijke functies van de lever zijn het omzetten van afvalstoffen zodat deze kunnen worden afgescheiden, het omzetten en tevens opslaan van stoffen die energie bevatten en ten derde het aanmaken van belangrijke eiwitten.

In onze eerdere blog hebben we je meer verteld over de functies van de lever en wat het belang van een goed werkende lever is. In deze blog vertellen je meer over de waarden van bepaalde enzymen die de conditie van de lever aangeven, waarom het belangrijk is om deze op een normaal niveau te houden en welke maatregelen je hiertoe kan nemen.

De conditie van de lever aan de hand van enzymen

Aan de hand van een bloedonderzoek kan de conditie van de lever worden gemeten. Hiervoor wordt de concentratie van bepaalde enzymen gemeten. Enzymen zijn stoffen die voedingstoffen in bruikbare bestanddelen voor het lichaam omzetten. De belangrijkste enzymen aan de hand waarvan de conditie van de lever kan worden gemeten zijn: ALAT, ASAT en Gamma-GT. De concentratie van deze enzymen wordt gemeten aan de hand van de referentiewaarden. Bij een gezonde lever vallen de waarden binnen de referentiewaarde oftewel de normale waarde.

ALAT (Alanine-Amino-Transferase) en ASAT (Aspartaat-Amino-Transferase)
ALAT en ASAT zijn enzymen die voornamelijk voorkomen in de levercellen. Wanneer de levercellen beschadigd zijn, lekken deze enzymen weg uit de lever. Dit zorgt ervoor dat er een verhoogd ALAT en ASAT gehalte in het bloed ontstaat. Een te hoog gehalte van deze enzymen in het bloed kan dus duiden op beschadiging van de lever.
Voor ALAT geldt dat het enzym zich vooral in de lever bevindt en niet in andere organen. Stijging van de ALAT waarde duidt bijna altijd op een probleem met de lever. ASAT komt voor in de levervellen maar ook in hart- en skeletspieren. Toename van dit enzym in het bloed kan duiden op een leveraandoening maar bijvoorbeeld ook op problemen met het hart, de nieren of schade aan spierweefsel.

  • De referentiewaarde ALAT voor mannen is  < 50 U/l en voor vrouwen  < 40 U/l.
  • De referentiewaarde van ASAT is voor volwassenen < 35-45 U/l.

Gamma-GT (gamma-glutamyltransferase)
Het enzym Gamma-GT wordt in de lever gemaakt en helpt bij het omzetten en verteren van voedingsstoffen. Is er sprake van een leveraandoening? Dan resulteert dit veelal in een stijging van het Gamma-GT gehalte. De waarde van het enzym is dan ook een goede indicator om een leveraandoening te kunnen vaststellen.

  • De referentiewaarde voor Gamma-GT is voor mannen < 45 U/l en voor vrouwen: < 35 U/l.

Houd de lever in een goede conditie

Om verhoogde leverwaarden en een eventueel uiteindelijke leveraandoening te voorkomen, is het ontzettend belangrijk om de lever in goede conditie te houden. Je houdt je lever in een goede conditie door te zorgen voor een gezonde levensstijl. Ook wanneer de leverwaarden licht verhoogd zijn, wordt aangeraden om de stap te zetten naar een gezonde levensstijl, zodat de lever weer kan herstellen.

Een gezonde levensstijl die bijdraagt aan een goede conditie van je lever bestaat uit gezonde voeding, voldoende beweging en het matigen van alcohol. In deze blog vind je al onze tips voor het volgen van een healthy lifestyle die niet alleen bijdraagt aan een goede conditie van de  lever, maar ook dat je je op dagelijkse basis fit, gezond en gelukkig zult voelen. Een voorkomende oorzaak van stijging van de leverwaarden kan inname van bepaalde medicatie of de dosis daarvan zijn. Gebruik je medicatie, lees dan altijd goed de bijsluiter of raadpleeg een arts hierover.

Daarnaast zijn er ook nog een aantal specifieke stoffen die ontzettend goed zijn voor de lever. Kurkuma is het favoriete kruid van de lever. Deze  krachtige antioxidant ondersteunt de normale werking van de lever en helpt bij het ontgiften van de lever. Ook mariadistel staat bekend als een leverkruid en ondersteunt de lever bij het natuurlijke ontgiftingproces waardoor het de leverfunctie helpt versterken. Om de reinigende werking van de lever te ondersteunen werkt ook de plant Artisjok uitstekend.

Liver Support van Perfect Health bevat de belangrijkste leverkruiden in optimale doseringen en van hoge kwaliteit in één.

Het bericht Een gezonde lever verscheen eerst op Perfect Health.

Bron