Gember is de wortelknol van de gemberplant. De officiële naam voor gember is zingiber officinale. Dankzij de pittige en scherpe smaak wordt de wortelknol al eeuwenlang gebruikt voor het op smaak brengen van gerechten. Daarnaast staat gember in de Chinese geneeskundige bekend om het positieve effect dat de knol heeft op de spijsvertering, de longen en het maaggebied. Dat gember daadwerkelijk is niet wetenschappelijk bewezen. Gember zit boordevol vitaminen, mineralen en antioxidanten die wel kunnen bijdragen aan een goede gezondheid. Gember kan als verse knol worden gekocht, maar wordt niet puur gegeten. Wel kunnen er allerlei heerlijke gerechten en drankjes worden gemaakt. Gember is ook verkrijgbaar als poeder, siroop of gekonfijt. In deze blog geven we u een aantal recepten met gember in de hoofdrol.
Verse gember thee
Verse gemberthee is eenvoudig en heerlijk te maken.
Ingrediënten voor 1 kop gemberthee:
- 1 flink stuk gemberwortel
- 1 citroen
- 1 kop heet water
- Honing (optioneel)
Bereiding:
Verwijder de schil van de verse gemberwortel en snijd deze in plakjes. Snijd vervolgens een plakje citroen af. Doe de gember en citroen in een mok of glas, kook het water en schenk deze ook in. Laat even trekken, voeg eventueel wat honing toe en geniet vervolgens van de heerlijke kop met gember thee.
Tip: voor extra smaak kan de gember ook even worden meegekookt.
Wortelsoep met gember
Gember toevoegen aan een soep zorgt voor extra pit en smaak. Deze eenvoudige wortelsoep is hartverwarmend.
Ingrediënten voor 2 koppen soep:
- 2 a 3 cm verse gember (hoe meer gember, hoe pittiger de soep zal zijn)
- 800 ml water
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 500 gram geschrapte wortels
- 1 bouillonblokje
- peper
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de wortels in stukken van 2 centimeter en verdeel deze over een met bakpapier bekleedde bakplaat. Rooster de wortels 20 minuten in de oven. Pel de ui, snipper deze fijn en pel ook de knoflook. Verhit wat olie in een pan, voeg de gesnipperde ui toe en pers de knoflook uit. Fruit deze zo’n 3 minuten. Schil en rasp de gember en voeg deze toe samen met de wortels uit de oven. Voeg vervolgens 800 milliliter kokend water en het bouillonblokje toe en laat het geheel even koken. Pureer vervolgens met een staafmixer tot een gladde soep en voeg nog wat peper toe.
Tip: Voeg als laatste nog wat citroensap toe en serveer eventueel met wat Griekse yoghurt.
Curry met gember
Ook is gember een uitstekende smaakmaker die kan worden toegevoegd aan een lekkere heerlijke (vegetarische) curry.
Ingrediënten voor 2 personen:
- 2 a 3 cm gember
- 1 ui
- 1 zoete aardappel
- 2 wortels
- 70 gram gele currypasta
- 250 ml kokosmelk
- 150 gram kipfilet (optioneel)
- 1 handvol cashewnoten
- 150 gram basmati of zilvervliesrijst
Bereiding:
Kook de rijst zoals aangegeven op de verpakking. Snijd de zoete aardappel en wortels in stukjes en voeg deze toe aan een pannetje met kokend water. Kook deze 5 minuten en giet daarna af. Pel en snipper de ui, schil de gember en snijd deze in kleine stukjes. Snijd ook de kip in stukjes. Verhit olie in een ruime pan en fruit de ui, voeg de kip toe en bak zo’n 5 minuten tot deze gaar is. Voeg vervolgens ook de stukjes wortel en zoete aardappel toe en bak zo’n 5 minuten. Voeg dan de gember en currypasta toe en bak nogmaals 5 minuten. Voeg de kokosmelk toe en laat het geheel 5 minuten pruttelen. Rooster de cashewnoten ondertussen en serveer de rijst met de curry. Strooi hier als laatste de cashewnoten overheen. Eet smakelijk!
Het bericht Gember recepten verscheen eerst op Perfect Health.