Fit & Gezond

De overgang

/

Iedere vrouw krijgt er op een gegeven moment mee te maken: de overgang. De overgang is een natuurlijk proces, het proces maakt een vrouw uniek en gaat veelal ook gepaard met unieke perikelen die voor iedere vrouw verschillend kunnen zijn. Waarom vrouwen in de overgang komen, hoe je merkt dat je (mogelijk) in de overgang zit, welke perikelen en veranderingen er kunnen ontstaan en wat je kunt doen aan deze overgangsperikelen lees je allemaal in deze blog.

Waarom komen vrouwen in de overgang?

Vrouwen beschikken over eierstokken waarin eicellen zijn opgeslagen. De eierstokken produceren tijdens de vruchtbare periode hormonen zoals oestrogeen. Hierdoor ontstaat de menstruatiecyclus en worden de eicellen gebruikt. De overgang is de periode waarin de hoeveelheid eicellen opraakt, de hoeveelheid oestrogeen in het lichaam afneemt en de menstruatie onregelmatig wordt. Deze veranderingen veroorzaken hormoonschommelingen waardoor vrouwen verschillende overgangsverschijnselen kunnen ervaren. Na deze periode stopt de menstruatie uiteindelijk.

Zit ik in de overgang?

Geen enkele vrouw is hetzelfde, iedereen ervaart de overgang dan ook anders. Er zijn bepaalde verschijnselen en perikelen op basis waarvan je kunt weten dat je in de overgang zit. In het begin van de overgang begint de menstruatie onregelmatiger te worden, er kan sprake zijn van weinig bloedverlies en dan ineens weer veel. Ook heeft een deel van de vrouwen last van opvliegers waarbij je het plots heel warm krijgt en hevig kunt gaan zweten. Een opvlieger kan spontaan optreden maar ook door stress of alcohol worden opgewekt. Veel vrouwen ervaren opvliegers als ontzettend vervelend en andere hebben helemaal geen last. Andere overgangsperikelen kunnen slecht slapen, vermoeidheid, stijve spieren, duizeligheid en stemmingswisselingen zijn. Iedereen ervaart de overgang anders, ondanks de perikelen die kunnen optreden hoeft het geen vervelende periode te zijn. Zie de overgang als een transitie naar een nieuwe levensfase die jou als vrouw uniek maakt!

De overgang zo soepel mogelijk laten verlopen

De meeste vrouwen komen de overgang niet zonder perikelen door. Er zijn een aantal manieren om deze overgangsperikelen zoveel mogelijk te beperken. Allereerst is gezonde voeding bestaande uit voldoende groenten, fruit, vis, noten en granen onmisbaar voor een vrouw in overgang. Belangrijk is ook om producten met suiker, cafeïne, sterk gekruid voedsel en alcohol te beperken omdat deze bepaalde perikelen kunnen versterken. Ook is voldoende lichaamsbeweging van groot belang om eventuele overgangsperikelen te beperken. Ga wandelen, pak de fiets of sport. Beweging in de buitenlucht is helemaal aan te raden nu zonlicht een goede invloed op de botten en het lichaam heeft. In combinatie met beweging is ook het zorgen voor voldoende rust en ontspanning van groot belang.

Ook supplementen kunnen bijdragen aan het gunstig ondersteunen van overgangsperikelen. Mennopause Support van Perfect Health is een professionele overgangsformule die de meest bekende en wetenschappelijk onderzochte kruiden van hoge kwaliteiten conform optimale doseringen bevat die bij overgangsperikelen worden toegepast, zoals zilverkaars-, rode Klaver-, Dong Quai wortel- en salieblad extract. Menopause Support is een kwaliteitsproduct voor een comfortabele overgang.

Het bericht De overgang verscheen eerst op Perfect Health.

Bron