Fit & Gezond

Wat is lycopeen

/

Lycopeen is een fytonutriënt, oftewel een bioactieve stof die uitsluitend in plantaardige voeding voorkomt en die behoort tot de carotenoïden. Carotenoïden zijn pigmenten die worden aangetroffen in plantaardige producten en verantwoordelijk zijn voor de kleuren van groenten en fruit. Carotenoïden hebben antioxiderende eigenschappen in het menselijk lichaam. Het lichaam is niet in staat om de carotenoïde lycopeen zelf te produceren. Hiervoor zijn we afhankelijk van inname uit onze voeding of van supplementen. Lycopeen komt voor in verschillende groente- en fruitsoorten. Welke groente-en fruitsoorten lycopeen bevatten en wat de gezondheidsvoordelen van deze stof zijn lees je hieronder.

Voedingsmiddelen met lycopeen

Lycopeen geeft de kenmerkende rode of oranje kleur aan diverse soorten groenten en fruit. Lycopeen zit onder andere in tomaat, paprika, rozenbottel, chilipeper, guave en watermeloen. De opname van lycopeen in het lichaam wordt vergroot door vette voedingsstoffen en wanneer de voeding verwarmd is. Combineer daarom bijvoorbeeld een salade met paprika en tomaat of een warme tomatensaus met olijfolie. Ook in diverse andere producten wordt gebruik gemaakt van lycopeen om voedingsmiddelen te kleuren of gewoon als ingrediënt. Zo tref je lycopeen bijvoorbeeld aan in dressings, soepen en dranken.

Naast voeding is lycopeen ook binnen te krijgen met behulp van lycopeen supplementen die verkrijgbaar zijn in de vorm van tabletten, capsules of in poedervorm.

Wat doet lycopeen in het lichaam?

Lycopeen staat bekend als een krachtig antioxidant. Als gevolg van allerlei omzetprocessen komen er in het lichaam vrije radicalen vrij die schade kunnen aanbrengen aan de cellen en die een belangrijke rol spelen in het verouderingsprocessen. Antioxidanten waaronder lycopeen maken deze vrije radicalen onschadelijk wat nuttig is voor de huid en waardoor het risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten vermindert. Lycopeen activeert proces van de spijsvertering en normaliseert het de uitwisseling van cholesterol.

Het bericht Wat is lycopeen verscheen eerst op Perfect Health.

Bron