Fit & Gezond

Omega 3

/

Omega 3

Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. Het worden ook essentiële vetzuren genoemd omdat het lichaam niet beschikt over de enzymen om ze te produceren, dus moeten ze door middel van voeding worden binnengekregen. Wanneer je niet voldoende van deze essentiële vetzuren binnenkrijgt is dat niet wenselijk voor de gezondheid.
Omega 3-vetzuren zijn met name van belang voor onze lichaamscellen en zorgen ervoor dat de communicatie tussen de verschillende cellen soepel met elkaar verloopt. Daarnaast zijn er vele onderzoeken gedaan naar de werking van omega-3 en zijn er een groot aantal gezondheidsclaims door de EFSA goedgekeurd. Zo worden aan omega 3-vetzuren positieve eigenschappen toegeschreven voor de ontwikkeling en het onderhoud van de ogen en hersenen, dragen de vetzuren bij aan het ondersteunen van een gezond vetgehalte in het bloed en aan een gezonde bloeddruk.

De verhouding tussen omega 3 en omega 6 vetzuren

Naast omega 3 vetzuren zijn er ook omega 6 vetzuren. Ook voor omega 6 geldt dat het essentiële vetzuren zijn die ons lichaam via voeding moet binnenkrijgen en deze van belang zijn voor een goede gezondheid.

Er zijn 3 verschillende omega 3 vetzuren: Alfa-linoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). ALA komt voor in plantaardig voedsel zoals lijnzaad en walnoten. ELA en DHA komen voor in vette vis zoals makreel en haring.

Ook zijn er 3 omega 6 vetzuren: linoleenzuur (LA), gamma-linoleenzuur (GLA) en arachidonzuur (AA). Deze vetzuren komen voor in zonnebloemolie, margarine, sesamolie, brood en in diverse kant-en-klaar producten zoals koek en chips.

Omega 6 zit in heel veel voedingsmiddelen verwerkt. Dit zorgt er dan ook voor dat we in een Westers dieet veel meer omega 6 vetten binnenkrijgen dan omega 3 vetten. Een goede balans tussen omega 6 en omega 3 zou zijn 3:1 of zelfs 1:1. De verhouding tussen omega 6 en omega 3 in de Westerse wereld is zo’n 15-20:1.

Het belang van een goede balans tussen omega 3 en omega 6

Wanneer we teveel Omega 6 binnen krijgen ten op zichte van Omega 3, dan verhoogd dit het risico op ontstekingen in het lichaam. Omdat Omega 3 steeds minder voorkomt in onze voeding, is de verhouding tussen Omega 3 en Omega 6 vaak verstoord. Het zorgdragen voor dagelijks voldoende Omega 3 is dan ook zeer aan te raden.

Om de balans tussen omega 3 en omega 6 te herstellen en weer in evenwicht te krijgen is het van belang om de omega 6 inname te beperken en ervoor te zorgen dat je meer omega 3 binnenkrijgt. Je beperkt de inname van omega 6 door het vermijden van kant-en-klare producten zoals chips, koekjes en margarine maar ook maisolie en zonnebloemolie. Omega 3 krijg je binnen door het eten van vette vis zoals makreel, sardines en haring maar ook door middel van chiazaad of zeewier. Het is belangrijk om te weten dat niet alle vis geschikt is om voldoende omega 3 binnen te krijgen. Vis uit de supermarkt is niet wild maar gekweekt en bevat hierdoor steeds minder omega 3.  Een goed Omega 3 supplement is daarom een goede aanvulling om zorg te dragen voor dagelijks voldoende Omega 3.

Alaska Omega 3 Forte van Perfect Health bevat een gepatenteerd omega 3 extract, dat behoort tot de absolute top in de wereld. Het bestaat uit zuivere, duurzame visolie met de hoogste dossering in werkzame EPA en DHA vetzuren in de meest ideale verhouding.

Het bericht Omega 3 verscheen eerst op Perfect Health.

Bron