Fit & Gezond

Kom je aan van light producten?

/

Door velen die willen afvallen worden light producten gezien als dé uitkomst. Er zijn ontzettend veel producten op de markt die ook in een light variant worden aangeboden. Een product mag ‘light’ worden genoemd wanneer het 30% minder suiker, vet of calorieën bevat dan de normale variant. Het light product smaakt in de meeste gevallen nagenoeg hetzelfde als de normale variant, je krijgt alleen een stuk minder vet of calorieën binnen.

Het eten of drinken van light producten is echter lang niet zo goed voor ons als door velen wordt gedacht. Diverse light producten kunnen een stuk slechter voor de gezondheid zijn en ze zorgen er zeker niet voor dat je er slanker van wordt. Het antwoord op de vraag of je aankomt van light producten antwoorden is dan ook : JA!  Hoe dat precies zit leggen we je uit in deze blog.

Een verhoogde insulinespiegel

Veel light producten bevatten weinig calorieën, de suikers zijn in dat geval bijvoorbeeld vervangen door kunstmatige zoetstoffen. Het probleem is echter dat kunstmatige zoetstoffen ons insulineniveau net zo goed laten stijgen als suiker doet. Insuline wordt namelijk afgeven als een reactie op de zoete smaak, er wordt daarbij geen onderscheid gemaakt in calorieën. Insuline vervoert normaal suikers naar de cellen, in het geval van zoetstoffen zijn er geen suikers om te vervoeren. Hierdoor worden er suikers uit de spieren en bloedsomloop gebruikt en gaat het lichaam in een stand van hongersnood, waardoor er minder energie naar de cellen toe gaat en er meer als vetreserve wordt opgeslagen. Gezoete light producten kunnen dus net als producten met suikers zorgen voor een verhoogde insulinespiegel wat een belangrijke oorzaak van overgewicht is.

Minder verzadiging, hongergevoel en zoete trek

Light producten kunnen ook een hongergevoel veroorzaken. Normaal gesproken stuurt het lichaam een seintje naar de hersenen wanneer het door te drinken of te eten genoeg energie binnen heeft gekregen. De hersenen scheiden dan het hormoon serotonine uit, welke het hongergevoel stilt. Wanneer het lichaam onvoldoende energie binnenkrijgt, zal dit het tekort bij de volgende maaltijd willen compenseren wat ervoor zorgt dat je meer gaat eten. Zoetstoffen in light producten bevatten bijna geen energie waardoor het lichaam niet verzadigd raakt en er geen seintje aan de hersenen wordt afgegeven. In de meeste gevallen zal dit ervoor zorgen dat het lichaam meer verlangt naar voedsel waardoor je meer gaat eten en uiteindelijk zult aankomen. Daarnaast is zoetigheid verslavend en houden ook kunstmatig gezoete producten de behoefte naar zoetigheid in stand. De zoete trekt blijft en je zult blijven grijpen naar producten met suikers of zoetstoffen waardoor je grote kans hebt om aan te komen.

Wil je voorkomen dat je aankomt of wil je afvallen, dan is een gezonde levensstijl van groot belang. Daarbij raden wij aan om producten met suikers maar ook light producten en andere bewerkte voedingsmiddelen zoveel mogelijk te beperken. Kies daarentegen voor gezonde onbewerkte voeding, de juiste vitaminen en mineralen en zorg natuurlijk ook voor voldoende lichaamsbeweging.

Het bericht Kom je aan van light producten? verscheen eerst op Perfect Health.

Bron