Fit & Gezond

De menopauze vrouw en zijn symptomen

/
De menopauze vrouw en zijn symptomen

Iedereen heeft weleens van de menopauze gehoord. De term wordt voor twee verschillende dingen gebruikt, namelijk de periode rondom de laatste menstruatie en de laatste menstruatie zelf. In dit artikel lees je wat de menopauze is, wat de symptomen zijn en wat je ertegen kunt doen.

Wat is de menopauze?

De menopauze is niet de periode rondom de laatste menstruatie. Deze periode wordt wel zo genoemd, maar de officiële naam hiervoor is de overgang. De menopauze is de laatste menstruatie zelf. Tijdens de overgang raken de eicellen in het lichaam op en rijpen er geen nieuwe eicellen meer. Hierdoor gaat de hormoonspiegel schommelen. Dit geldt vooral voor het Oestrogeengehalte en het Follikel Stimulerend Hormoon (FSH).

De menopauze vrouw vindt gemiddeld plaats rond het eenenvijftigste levensjaar van een vrouw. Voor en na de menopauze hebben we het over de overgang. De overgang vindt plaats tussen het veertigste en zestigste levensjaar van de vrouw. Voor iedereen is het tijdstip van de overgang en de menopauze weer anders. Een heel klein percentage van de vrouwen komt voor haar veertigste in de overgang en voor haar vijftigste vindt haar menopauze plaats.

Symptomen overgang

De periode van de overgang en de menopauze kent verschillende klachten of symptomen. Allereerst is de menstruatiecyclus nog normaal, maar dit begint langzaam te veranderen. Het Oestrogeengehalte en het FSH hormoon gaan schommelen en er treden symptomen op zoals opvliegers, nachtelijk zweten, gewichtstoename, hoofdpijn, menstruatiekrampen en meer. Dit resulteert uiteindelijk in de menopauze, de laatste menstruatie. Hierna nemen de klachten van de overgang langzaam weer af.

Klachten rondom de menopauze bestrijden

Een gezonde levensstijl is altijd een goed idee, maar vooral belangrijk in de periode rondom de menopauze. Het is belangrijk dat je gezond en gevarieerd eet en voldoende beweegt. Daarnaast kun je zelf voldoende doen om de symptomen van de overgang te verlichten.

Tips voor verlichting overgang en menopauze

Een gezonde levensstijl met voldoende beweging, een gevarieerd eetpatroon en vermindering van stress helpen bij het verlichten van de symptomen van de overgang.

Bij eventuele menstruatieklachten neem je het beste ibuprofen of andere pijnstillers. Opvliegers kun je beperken door koffie, alcohol en pittig eten te verminderen. Door deze zaken worden je zenuwen geprikkeld en je bloedvaten verwijden. Nachtelijk zweten kun je verhelpen door niet te heet te douchen en te slapen met de ramen open.

Supplementen met salie, zilverkaars, citroenmelisse en andere natuurlijke bestanddelen kunnen helpen bij het verlichten van klachten veroorzaakt door de overgang. Ze helpen onder andere bij opvliegers, nachtelijk zweten, gewichtstoename en meer.

Tip: Ymea

Leave a Reply
Your email address will not be published. *